با توجه به اهمیت روزافزون موضوع اشتیاق شغلی در حوزه مدیریت صحیح نیروی انسانی، شرکتها و موسسات مختلف تحقیقات جامع و گسترده ای در این مورد انجام داده اند، در این میان موسسه Aon Hewitt مدلی جامع برای اشتیاق شغلی کارمندان ارایه نموده است که در آن توانمندسازهای اشتیاق شغلی در کنار نتایج نهایی آن برای افراد و سازمان ارایه شده است.
مدل ارایه شده بر مبنای سنجش های طولانی و مستمر اشتیاق شغلی در سازمانها و کشورهای مختلف است. بر اساس مدل ارایه شده، برای ایجاد بهترین سطح اشتیاق شغلی لازم است محیط کاری افراد، تجربه ویژه و جامعی از موارد زیر باشد.
توانمندسازها
برند شرکت: تصویر یک سازمان در اذهان عمومی و ارزشی که میتواند برای هر فرد ایجاد کند یکی از مهمترین فاکتورهای موثر در ایجاد تعلق و اشتیاق افراد است. همچنین فعالیتهای اجتماعی هر سازمان میتواند حس رضایت و همراهی بیشتری بیافریند.
رهبری شرکت: نگاه جامع و دوراندیشانه رهبران ارشد و رفتار صحیح و حرفه ای مدیران مستقیم افراد یکی دیگر از توانمندسازهای اشتیاق و تعهد شغلی است.
عملکرد: عملکرد شرکت در قبال نیروی انسانی شامل توجه به فرصت های رشد و پیشرفت افراد، مدیریت صحیح عملکرد و همچنین دیده شدن تلاش افراد نیز یکی دیگر از فاکتورهای موثر بر ایجاد اشتیاق و تعهد است.
شغل: نوع شغل افراد، همکاری با سایرین، میزان خودمختاری در انجام وظایف و مجموعه فعالیتهای روزانه نیز در ایجاد و یا کاهش انگیزه و اشتیاق کارمندان موثر است.
فعالیت های شرکت: شیوه ارتباطات میان افراد، نحوه تعامل با مشتریان و همکاران و زیر ساخت های مرتبط با نیروی انسانی نیز از فاکتورهای موثر بر اشتیاق و تعهد شغلی است.
نیازهای اولیه: رفع نیازهای اولیه کارمندان شامل حقوق و مزایای مناسب و امنیت شغلی و ساعات مناسب کار و تفریح نیز بر ایجاد احساس تعلق خاطر و انگیزش بیشتر موثر است.
نتایج
ایجاد شرایط مناسب باعث تحقق اشتیاق شغلی شده که در بخش کارمندان منجر به نتایج زیر میشود. مشارکت در امور، ماندگاری بیشتر و تلاش بی وقفه برای انجام وظایف و تحقق اهداف سازمان.
بروز این رفتارها در کارمندان منجر به نتایح نهایی سازمان میشود که ماندگاری و رضایت نیروی انسانی نخبه، بهره وری بالاتر نیروی کار و سرمایه، رضایت و وفاداری مشتریان و در نهایت بهبود نتایج مالی و عملیاتی شرکت از آن جمله است.
نویسنده: شیدا جعفری