ارزیابی عملکرد یکی از غیر محرک ترین فرآیندهای منابع انسانی به شمار میاید بخصوص زمانی که با خروجی ها و بازخوردهای منفی برای کارکنان همراه باشد. اما میتوان ارزیابی عملکرد را به ابزاری قدرتمند برای ایجاد محیط مثبت کاری و ایجاد اشتیاق سازمانی تبدیل کرد کافی است که این فرآیند را مورد توجه و بازنگری دوباره قرار دهید.
بسیاری از ما ارزیابی عملکرد را فرآیندی منفی برای قضاوت و رتبه بندی عملکردمان میدانیم. فرآیندی که درباره کاستی های ما و برنامه هایی برای اصلاح این کاستی ها طراحی شده است. اهداف سال جدید از رده های بالای سازمان دیکته میشود. حتی در بعضی سازمانها کارمندان رتبه بندی شده و برای 10 درصد پایین لیست برنامه های بهبود طراحی شده و یا با آنها خداحافظی میکنند.
اما اگر ما تمرکزمان را تغییر دهیم. ارزیابی عملکرد میتواند تجربه مثبتی باشد که افراد را تشویق کرده و بر میانگیزد تا بهترین خود باشند.
برای بهبود اشتیاق سازمانی فرآیند را مشارکتی و پویا کنید.
به جای اینکه ارزیابی عملکرد فرآیندی باشد که سالی یکبار توسط مدیران انجام میشود، میتواند یک مکالمه دوطرفه و مشترک باشد. این کار نه تنها اشتیاق سازمانی کارمندان را افزایش میدهد بلکه بسیاری از قضاوت های نادرست را نیز از میان میبرد. مدیران و کارمندان میتوانند همراه هم و در یک برنامه منظم و مستمر در مورد عملکرد، موفقیتها، اهداف و برنامه های توسعه صحبت کنند. همچنین میتوانند مشاهدات و تجربیات خود در مورد عملکرد، چالشها و موفقیت ها را به اشتراک بگذارند. این گفتگوی دو طرفه موجب میشودکه کارمندان اطلاعات بیشتری کسب کرده و مدیران مربی گری بهتری در قبال کارمندان خود داشته باشند. هدف نهایی این برنامه باید بهبود کارایی و توسعه افراد باشد.
خودآگاهی و خود ارزیابی را تشویق کنید.
بسیاری از پیشرفت ها و بهبودها در زندگی و کار نه به دلیل درخواست دیگران، بلکه بخاطر احساس نیاز شخصی افراد به تغییر و بهبود رخ میدهد. برای ایجاد این نوع تغییرات هر سیستم ارزیابی عملکرد باید شامل خودارزیابی افراد نیز باشد. نیروی انسانی باید تشویق شود که در مورد خود، کارهایی که درست انجام داده و موقعیتهایی که باید بهبود دهد، صادقانه فکر کند.
زمانی که افراد این کار را به عنوان بخشی رسمی از فرآیند ارزیابی عملکرد انجام میدهند و فکرشان را بامدیرشان به اشتراک میگذارند تمایل بیشتری دارند که در مورد خود و عملکردشان صادق باشند. همچنین نسبت به زمانی که مدیران به تنهایی ارزیابی را انجام میدهند، احساس مثبت تری دارند. این رفتار ضمن بهبود اشتیاق شغلی افراد، باعث میشود نیروی انسانی مسئولیت بیشتری در قبال عملکرد و بهبود آن بپذیرد.
اما در کنار همه این رفتارها لازم است در هر سازمان و یا دپارتمان فرهنگ حمایت از رشد افراد ایجاد شود. باید تلاش کنیم تا ضمن ترغیب صداقت، اشتیاهات و چالشها فرصت های یادگیری دیده شوند. ارزیابی عملکرد باید ابزاری برای توسعه افراد باشد نه رتبه بندی و تنبیه ادمها. بدون ایجاد چنین جوحمایتگری افراد برای خود ارزیابی صادقانه و شفاف خود، احساس راحتی نخواهند کرد.
بر عملکرد خوب تمرکز کنید.
بجای تمرکز بر اشتباهات افراد، باید بر موفقیتها و نکات مثبت تمرکز کرد و بدنبال تحلیل ریشه رخدادها بود. چه چیزی آنها را شاد میکند، چه شرایط کاری بهترین عملکرد را برای آننها ایجاد میکند، چه کسی یا چه گروهی از افراد بهتر با آنها کار میکنند؟ تمرکز بر عملکرد مثبت به شما کمک میکند تا شرایطی را که موجب کارایی بالاتر نیروی انسانیتان میشود درک کنید. پس از کشف این موضوع، میتواند این شرایط را برای حرکت به سوی موفقیت تشدید کنید. وقتی شما به افراد کمک کنید تا بهترین خودشان باشند، بدون تردید آنها هم با اشتیاق تمام کمک میکنند تا وظایفشان کامل شود.
به پیشرفت مستمر افراد کمک کنید.
به جای تمرکز بر نقاط منفی و کاستی ها، ارزیابی عملکرد باید به پیشرفت مستمر افراد کمک کند. تفاوت در نگرش شماست. آیا به حل مشکلات فکر میکنید و یا میخواهید افراد به حداکثر قابلیت های خود برسند. نتیجه نهایی نیز متفاوت است. اگر بر بهبود مستمر توانمندیها تمرکز کنید، جو مثبتی ایجاد کرده اید که یادگرفتن را ترغیب میکند. اشتباهات بخشی از فرآیند یادگیری دیده میشود و افراد به جستجو کردن، ریسک کردن و خلاق بودن تشویق میشوند. اما اگر بر حل مشکلات تمرکز کنید رفتار ایمن و همیشگی را تشویق کرده اید. در این شرایط برنامه های توسعه مانند تنبیه افراد و یا یادآوری کمبودهای عملیاتی دیده میشود. ترجیح میدهید در چه نوع سازمانی فعالیت کنید؟
درنهایت
آنچه از فرآیند ارزیابی عملکرد در سازمان شما به چشم میاید به نگاه و نگرش شما به افراد و فرآیندها بستگی دارد. اگر تمرکز ما بر حمایت و پیشرفت افراد، گفتگوی دو طرفه میان مدیران و کارمندان و ترغیب نیروی انسانی به توسعه و بهبود عملکرد باشد، ارزیابی عملکرد هم میتواند مثبت و مشتاق کننده باشد.
ترجمه و تخلیص: شیدا جعفری
برگرفته از سایت novacrearesearch
using-performance-appraisals-to-engage-employees-and-create-a-positive-work-environment