در چند مقاله قبلی سایت درباره مدل اسکارف و اهمیت درک آن در روابط اجتماعی صحبت کردیم در این مقاله بخش دوم این مدل یعنی Certainty را بررسی میکنیم.
قطعیت:
مغز یک ماشین تشخیص موقعیت است که دایما در حال پیش بینی آینده نزدیک است. مغز علاقه دارد که دقیقه به دقیقه را پیشگویی کند. بدون پیش بینی مغز به منابع و انرژی بسیار بیشتری نیاز دارد تا بتواند برای اتفاقات هر لحظه تصمیم بگیرد و عکس العمل نشان دهد. حتی اندازه کمی از عدم قطعیت میتواند باعث یک پیغام خطا در مغز شود. این موضوع باعث میشود که تمرکز از هدف روی خطا منتقل شود. اگر کسی همه واقعیت را نگوید یا شما را در وضعیت سردرگمی بگذارد. در مغز شما خطا ایجاد میشود. این خطا مثل زمانی است که چراغ قرمز یک وسیله الکترونیکی شروع به چشمک زدن میکند. نمیتوان این چراغ را نادیده گرفت و تا زمانی که مشکل برطرف نشود نمیتوان بر سایر مسایل تمرکز کرد. سایر موقعیت ها مثل وقتی که نمیدانید مدیرتان از شما چه توقع دارد یا وقتی که شغل محرمانه ای دارید بسیار آزاردهنده تر هستند.
ایجاد حس قطعیت، موقعیت پاداش را تقویت میکند. موسیقی های ساده با ریتم مشخص که میتوان آنها را پیش بینی کرد این حس را تقویت میکنند. شرکت در جلساتی که برنامه مشخص دارند نیز همینطور هستند. برگشتن به یک جای شناخته شده هم.
کاهش عدم قطعیت
هر تغییر قابل توجهی عدم قطعیت ایجاد میکند. اما براحتی میتوان این عدم قطعیت ها را کاهش داد. این بخش بزرگی از شغل مدیران، مشاوران و رهبران است. وقتی در یک سازمان پلان کسب و کار، استراتژی، نقشه و یا ساختار سازمانی تدوین میشود، حس شفافیت درباره شرایط ایجاد میشود. اگر علیرغم اتفاقات مختلف سازمان بتواند طبق برنامه اش پیش برود مجددا احساس قطعیت افزایش میابد. شکستن یک پروژه به قسمتهای کوچک همین احساس را ایجاد میکند. مساله دیگر شامل تعریف دقیق انتظارت در هر موقعیت و بصورت خاص تعریف درست نتایج مورد انتظار از هر فعالیتی است.
بهبود قطعیت و پیش بینی
برخی مثالهای افزایش قطعیت میتواند تبدیل کردن مفاهیم ضمنی به مفاهیم قطعی باشد. مانند اینکه در ابتدای یک جلسه بصورت شفاهی توافق شود که جلسه چقدر طول میکشد. و یا نتایج کاملا ملموس برای بحث پیش بینی شود. در فرآیندهای آموزشی پیشنهاد میشود که 1- به افراد بگویید که میخواهید درباره چه صحبت کنید. 2-سپس موضوع را باز کنید 3- سپس به آنها بگویید درباره چه صحبت کردید. حتی درموقعیت های بسیار غیر قطعی هم میتوان تلاش کردتا شرایط روشن تر شود. بعنوان مثال در فرآیند بازسازی ساختار سازمانی یک شرکت میتوان زمانی را تعیین کرد که افراد اطلاعات بیشتری در مورد شرایط خواهند داشت.
مدل اسکارف- بخش اول شان اجتماعی