با نگاهی گذرا به مقالات قبلی شاید پذیرفته باشیم که مهارتهای رهبری آموختنیست و تیوریهای یادگیری به این حوزه از مهارتها نیز قابل اعمال هستند اما باید پذیرفت مهارتهای رهبری از جمله مهارتهایی است که مسیر آموختن دشواری دارد. آموختن رهبری راه دشواری ست که برای شروع، استمرار و موفقیت در آن به تلاشی سخت و مستمر نیاز دارد. در این نوشته به برخی مسایل موجود در این مسیر اشاره میکنیم
پذیرش پایه های آموختن
شاید رهبری برترین حوزه ای باشد که اختلاف نظر در شیوه آموختن آن و حتی چالش در اینکه این مهارت قابل آموخته شدن هست را بدنبال داشته است. اما اگر فردی قرار است وارد این مسیر شود باید بپذیرد که میتوان رهبری را آموخت. اگر وارد این مسیر شده اید اما همچنان معتقدید که برخی ویژگیهای شما ذاتی ست و نمیتوان آنها را تغییر داد، یا اینکه برخی افراد ذاتا دارای یک ویژگی هستند و شما نمیتوانید با یادگیری و تکرار و تمرین، آن مهارت و یا رفتار را بیاموزید، مسیر یادگیری شما دشوار است.
شناخت آنچه باید بیاموزید.
پایه بعدی این است که شما بعنوان یک رهبر به آموختن مهارتهایی نیاز دارد که اولویتهای رهبری هستند و در بررسیهای محققان و دانشمندان بعنوان ویژگیها و مهارتهای مورد نیاز یک رهبر بدانها اشاره شده است. این مهارتها ممکن است با آنچه شما تصور میکنید که باید بیاموزید متفاوت باشد. در این مسیر خودآگاهی گامی حیاتی ست. ارزیابی شدن و بازخورد گرفتن و تحلیل بازخوردها و کشف و پذیرش نقاط قابل بهبود مهمترین فعالیتهایست که باید دنبال شود. رهبری که خودش، مهارتهای موردنیاز رهبری، توانمندیهای خود و نقاط قابل بهبودش را نمیشناسد یا بدرستی تشخیص نداده است و یا در برابر بازخورد افراد مطلع در این حوزه مقاومت میکند برای شروع این مسیر و گذار از آن با دشواری روبرو خواهد بود. پس شاید لازم باشد بدنبال روشها یا افرادی باشیدکه از یکسو، آگاهی شما درباره مهارتهای مورد نیاز رهبری را افزایش دهند و از سوی دیگر به شما بگویند که در کجای طیف مهارتهای رهبری قرار دارید و اولویتهای شما برای آموختن کدام است. شاید فشردن دکمه پذیرش بازخورد در این نقطه بسیار کمککننده باشد.
در مقالات بعدی تلاش میکنیم به سایر سختی های آموختن رهبری اشاره کنیم.