راهنمای برگزار کنندگان : کانون ارزیابی و توسعه یکی از روشهای پرکاربرد در ارزیابی و توسعه نیروی انسانی و بخصوص مدیران است که برای حفظ اعتبار و دقت آن لازم است فرآیندهای طراحی و اجرای دقیق بر آن حاکم باشد. در این مجموعه مقالات تلاش میکنیم تا مسیر برگزاری کانونهای ارزیابی را با فرآیندهای منسجم و کامل شرح دهیم. برگزاری هر کانون شامل سه دسته فعالیتهای اصلی با توالی زمانی ست و مجموعه وظایف نقش های مختلف فعال در کانون ارزیابی با این سه دسته بندی زمانی گره خورده است. این دسته بندی زمانی عبارت است از:
- فعالیتهای پیش از کانون
- فعالیتهای حین کانون
- فعالیتهای پس از کانون
در این دسته بندی زمانی تلاش میکنیم تا وظایف و فرآیندهای اصلی 3 دسته اصلی افراد فعال در کانون شامل مدیر کانون ، دبیر کانون و ارزیابهای کانون را به تفکیک ارایه کنیم. همچنین در انتهای هر بخش راهنمای مسئولان کانون در سمت کارفرما را ارایه میکنیم.
برگزاری حرفه ای و با دقت کانونهای ارزیابی میتواند منجر به نتایج زیر شود.
- اعتماد کارفرمایان به مجموعه ابزارهای حوزه ارزیابی نیروی انسانی را افزایش دهد.
- رضایت و پذیرش بیشتری در شرکت کنندگان کانون ایجاد نماید.
- تمایل تیم های ارزیابی به همکاری و مشارکت با شما را افزایش دهد و در نهایت و مهمتر از همه
- منجر به انتخاب و یا ارتقا افراد با شایستگی های واقعی و متناسب با شغل شود.
فعالیتهای پیش از کانون : مدیر کانون
معمولا پروژه های برگزاری کانون ارزیابی و توسعه با درخواست یک کارفرما برای برگزاری یک کانون آغاز میشود. در این مرحله 1-1- بعنوان مدیر و طراح کانون ارزیابی باید این مجموعه اطلاعات را از نماینده کارفرما بخواهید.
- مدل شایستگی سازمان: اولین رکن برگزاری هر کانون، مدل شایستگی ست و هر چقدر این مدل کامل تر و دقیق تر باشد نتایج نهایی کانون معتبرتر خواهد بود. از کارفرما و یا نماینده وی بخواهید علاوه بر اسامی شایستگی های سازمان، تعریف دقیق هر شایستگی را در اختیار شما قرار دهد. ممکن است یک شایستگی با عنوان یکسان در دو سازمان متفاوت، تعاریف مختلفی داشته باشد و نیازمند کاربرد شیوه های ارزیابی مختلفی باشد. پس از دریافت عناوین و تعاریف، از کارفرما بخواهید شاخصه های رفتاری هر شایستگی را در اختیار شما قرار دهد. معمولا در فرآیند تدوین مدل این شاخص ها و نشانگرها نیز استخراج میشود. اگر هر شایستگی دارای سطح بندی نشانگرهای رفتاری است و یا مجموعه نشانگرهای مثبت و منفی هر شایستگی موجود است، این اسناد را از کارفرما بخواهید. ممکن است در یک سازمان مدل شایستگی تنها شامل اسامی شایستگی ها باشد، در این شرایط جلسه ای با نماینده کارفرما برگزار کرده و درباره تعاریف هر شایستگی با وی توافق کنید. خوب است از کارفرما بخواهیم در اسرع وقت مدل شایستگی خود را بلحاظ تعاریف و نشانگرهای رفتاری هر شایستگی تکمیل نماید و در کانونهای آتی مدل کامل مورد استفاده قرار گیرد. ادامه در مقاله بعدی …