اشتیاق شغلی کارمندان یکی از بهترین رخدادهایی است که میتواند یک سازمان را چه نوپا و چه بالغ به پیش برد و کارایی و سودآوری بیافریند.
خبر خوب این است که مشخصات شرکتهای نوپا یا به اصطلاح استارتاپ ها تا حد زیادی برای افراد انگیزه بخش است و میتواند اشتیاق و تعهد قابل توجهی در آنها ایجاد کند. روابط غیر رسمی و دوستانه، مشارکت اکثر افراد در تصمیم گیریهای بزرگ، وظایف چالشی و غیر تکراری، تعاملات مستمر میان مدیران و سایر افراد، حضور کارآفرینان و مدیران ارشد در جمع همکاران و مانند اینها از بهترین اتفاقاتی است که در جریان ایجاد و شکل گیری هر مجموعه نوپایی رخ میدهد و منجر به ایجاد شوق همکاری و تعهد به انجام وظایف در تک تک افراد میشود.
اما به مرور زمان که مجموعه پیش میرود و رشد میکند مسایلی نمود میکند که میتواند به سهولت انگیزه و اشتیاق شغلی بهترین نیروهای سازمان را کمرنگ کرده و با ایجاد نارضایتی، آنها را تا مرز ترک مجموعه ای که دوستش داشته و برای ساختنش تلاش کرده اند. پیش ببرد. اکثر این افراد کسانی هستند که در برهه های حساس سازمانی: فشار کاری بالا، ساعات کاری طولانی، وظایف فراتر از انتظار و پذیرش مسئولیت سایر اعضای تیم را تجربه میکنند. همچنین در بسیاری موارد پارامترهایی مانند درآمد متناسب با کار، پیشرفت شغلی، تعادل کار و زندگی و مانند آن را فراموش میکنند.
یک کارمند، هر چقدر خوب و وفادار و توانا یک انسان است و در طولانی مدت تحت فشار کاری زیاد، فرسوده و خسته میشود. به آهستگی و با آرام گرفتن چالش های ابتدایی شرکت، خود و سابقه فعالیت و جایگاه سازمانیش را با سایر اعضای تیم و حتی دوستانش در شرکتهای دیگر مقایسه کرده و مطابق تئوری برابری، احساس عدم انصاف میکند. و دچار نارضایتی میشود.
این نوع فعالیت افراد در شرکتهای نوپا در کوتاه مدت و بخصوص در زمان شکل گیری سازمان اجتناب ناپذیر است و نمیتوان برای آنها راهکار ویژه ای پیشنهاد داد. اما بدون تردید نمیتواند بدون آسیب رساندن به نیروی انسانی ادامه یابد.
ترک نیروهای اولیه، وفادار و متعهد سازمان میتواند عواقب نامناسبی برای آن داشته باشد. در بسیاری موارد جانشینان مناسبی برای آنها تربیت نشده است، امکان نشر فرهنگ تعهد و وفاداری به نیروی انسانی جدید از بین میرود. بخشی از دانش سازمان که در طی مراحل شکل گیری اولیه کسب شده است بدون انتقال به سایرین، برای همیشه از شرکت میرود و بسیاری موارد دیگر.
در بخش بعدی مقاله تلاش میکنیم تا راهکارهای این شرایط را بررسی کنیم.
میتوانید مقالات بیشتر در مورد اشتیاق شغلی را در لینک های زیر ببینید.
اشتیاق شغلی: نقش مدیران منابع انسانی