شاید این سوال در ایتدا مسخره به نظر برسد طبیعی ست که کار میکنیم تا بتوانیم درآمد کسب کرده و زندگی کنیم. اما چنین پاسخی نمیتواند دلیل بسیاری از فعالیت های دشوار، ارزشمند و اثرگذار بر تاریخ بشر را روشن کند. این اندازه ساده انگاری نمیتواند دلایل انگیزش بشر برای بسیاری از اقدامات روزمره خودش را روشن کند.
بری شوارتز در کتابی با همین نام “چرا کار میکنیم؟” تلاش میکند تا علیرغم مساله پول مهمترین دلایل انسانها برای کار کردن و کار خوب کردن را بررسی کند. شاید پاسخ کلیشه ای ما به دلیلمان برای شغل داشتن از آنجا میاید که ایده و نظریه آدام اسمیت، اقتصاددان قرن 18 و خالق نظریه بازار آزاد به چارچوبهای ذهنی ما شکلی غلط بخشیده است. وی معتقد است که انسانها علاقه ای به کار کردن ندارند در واقع علاقه ای به هیچ نوعی از کار ندارند و برای ترغیب یا حتی مجبور کردن انها به کار تنها روش ممکن این است که به آنها در برابر کارشان پول بدهی، هر کاری دشوارتر پول بیشتر.
شوارتز در تحلیل این نظر مینویسد. ” افراد برای پول کار میکنند نه یک کلمه کم نه یک کلمه بیش. تفکر اسمیت درباره تاثیر مشوق ها باعث شده پیشنهاد دهد که کار را به واحدهای ساده و به راحتی تکرار شونده و به عبارتی بی معنا تقسیم بندی کنیم. به اعتقاد او تا وقتی افراد به خاطر کاری که میکنند پول میگیرند خیلی مهم نیست شغلشان چه باشد و با تقسیم کار به اجزای کوچک جامعه به بازدهی تولیدی بالایی دست میابد.”
شوارتز در ادامه کتابش تلاش میکند تا این رویکرد را به چالش بکشد؟ آیا همه افراد تنها به امید پرداختی کار میکنند؟ آیا فقط نخبگان و افراد بر جسته ممکن است به دنبال انگیزش ، چالش، معنا و اشتیاق باشند. بررسی های وی و تعداد زیادی از دانشمندان فرضیه آدام اسمیت را رد میکند.
در بخش دوم این مقاله درباره ایده های شوارتز در کتاب چرا کار میکنیم صحبت خواهیم کرد.