قبل از هر چیز، در زمان رفتن به مصاحبه، انتظار داشته باشید تا هر اتفاق ممکنی رخ دهد. مثلا به عنوان مصاحبه شونده، ممکن است از شما بخواهند در یک باند هواپیما با آرامش روی زمین بنشینید و مصاحبه انجام دهید. دقیقا به همین عجیبی. یا به عنوان مصاحبه گر ممکن است با فردی مواجهه شوید که احساس کنید پرخاشگر است یا حتی در مصاحبه برای اینکه شما را تحت تاثیر قرار دهد، گریه کند. تعجب نکنید اینکه شما در چه سمتی و چه سازمانی استخدام میشوید یا مصاحبه انجام می دهید، می تواند مدل مصاحبه شما در زمان استخدام را کاملا تحت تاثیر قرار دهد. اما از آنجا که مصاحبه استخدامی از مهمترین رویدادهای زندگی هر فردی است و ممکن است قبولی یا شکست در آن مسیر زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد پس سعی کنید به عنوان مصاحبه گر و مصاحبه شونده بخوبی برای آن آماده شوید.در چندین مقاله سعی می کنیم انواع مختلف آن را برایتان توضیح دهیم. این مقاله به مدیران منابع انسانی نیز کمک خواهد کرد تا انواع مختلف مصاحبه ها را به کار ببندند. اما چند مدل مصاحبه استخدامی وجود دارد؟ مصاحبه استخدامی را میتوان به لحاظ ساختار (ساختار یافته، نیمه ساختار یافته، بدون ساختار)، محتوا و نحوه اجرا می توان تقسیم بندی کرد. در این مقاله به مدل مصاحبه یک به یک رو در رو و نکاتی که باید در ان رعایت کنیم می پردازیم.
دسته اول مصاحبه یک به یک: این گروه معمولی ترین روش مصاحبه است و مصاحبه هایی هستند که بصورت رو در رو و توسط یک نفر انجام میشوند. دراین روش از آنجا که فقط یک نفر مصاحبه گر وجود دارد از چند جهت به نفع مصاحبه شونده است زیرا برای مثال تمرکز باید بر روی یک نفر باشد، زمانهایی هست که مصاحبه گر شروع به یادداشت میکند و این زمان میتواند برای مصاحبه شونده زمان استراحت باشد. اما از طرفی با توجه به اینکه تنها یک مصاحبه گر وجود دارد بیشترین ارتباط چشمی با او وجود دارد و باید نظر او را جلب کرد.
اگر شما مصاحبه گر این مدل مصاحبه هستید، سعی کنید حتما از قبل سوالات خود را آماده کرده باشید. تا حد ممکن از یادداشت برداری پرهیز کنید. سعی کنید به زبان بدن فرد مقابل توجه کنید. برای خودتان از قبل یکسری کدها قرار دهید و در طول مصاحبه به دنبال آن کدها باشید. مراقب باشید که مصاحبه تان بیش از حد ساختارمند نباشد و سعی کنید روال مصاحبه را در دست داشته باشید. مراقب افرادی که در این حوزه حرفه ای هستند باشید زیرا آنها میتوانند شما را متقاعد کنند که بهترین هستند. در برخورد با افرادیکه احساس می کنید بیش از حد کامل هستند، سعی کنید وارد جزییات شوید زیرا این کار به شما کمک می کند تا در صورت ادعای کذب از سمت مصاحبه شونده بتوانید دروغ او را شناسایی کنید. سعی کنید در صورت لزوم سوالاتی همراه با چالش و میزانی از استرس از فرد بپرسید، زیرا افراد در زمان تحمل فشار عصبی اغلب خود واقعی شان را به شما نشان خواهند داد. سعی کنید سوالاتی را بپرسید که گاهی هدف آنها در ظاهر مشخص نیست. مثلا مسئله ای را مطرح کنید که قضاوت اخلاقی در مورد آن همراه با کمی چالش باشد، در این شرایط به دقت زبان بدن فرد را مورد توجه قرار دهید.
اگر مصاحبه شونده هستید و در مصاحبه یک به یک حاضر شده اید، سعی کنید استرس خود را مدیریت کنید و تا حد ممکن حقایق را بیان کنید. به خاطر داشته باشید فردی که در مقابل شما قرار گرفته است بارها مصاحبه انجام داده است و اگر سعی کنید به او دروغ بگویید علاوه بر اینکه بعدها خودتان دچار مشکل میشوید، احتمال اینکه مصاحبه گر نیز به دروغ شما پی ببرد خیلی زیاد است. سعی کنید تا حد ممکن ظاهر مرتبی داشته باشید. به اندزه کافی در مصاحبه صحبت کنید(نه کم و نه زیاد) قبل از رفتن به مصاحبه سوالات احتمالی را پیش خودتان مرور کنید.