پاتریک لنسیونی در کتاب 5 دشمن کار تیمی به یک مدل 5 مرحله ای اشاره میکند در آن بستر فعالیت تیم باید با ارتباطات صحیح و بهبود اعتماد سازمانی فراهم شود.
در این مدل بالاترین سطح هرم و اولین دشمن کار تیمی بی توجهی اعضای تیم به اهداف تیم است. از دیدگاه وی عدم توجه به اهداف تیمی ناشی از پاسخگویی و مسئولیت پذیری اندک افراد در قبال آن اهداف است. لنسیونی معتقد است که مشارکت نکردن افراد در جلسات تیمی و گفتگوهای منجر به انتخاب اهداف دلیل بی توجهی و مسئولیت پذیری پایین افراد در قبال اهداف نهایی انتخاب شده است. وقتی افراد مشارکتی در تعیین هدف تیم و تسک های منتهی به آن ندارند بعید است نسبت به تحقق آن پایبندی نشان دهند. اکثر افراد در جلسات مختلف تیم حضور فعالانه ندارند، سوالات خود را مطرح نمیکنند و اگر مخالفتی با برخی نظرات و تصمیمها داشتند آنرا ابراز نمیکنند و حتی ممکن است در مواردی شنود فعال نیز نداشته باشند.
اما دلیل عدم مشارکت افراد در جلسات گروهی چیست؟
نگرانی از مطرح کردن مسایل و ایجاد تعارض و دلخوری در بین اعضای تیم مهمترین دلیل عدم ایجاد گفتگوهای چند طرفه و سازنده است. افراد بدلیل نگرانی از اشتباه کردن، بازخوردهای نامناسب گرفتن، تحقیر شدن در جمع، نادان پنداشته شدن و طرد شدن از گروه نظریات خود را مطرح نمیکنند، با آنچه ابراز میشود مخالفتی نمیکنند و بسیاری موارد دست به اقدام نمی زنند.
اعتماد سازمانی: مهمترین بستر کار
نویسنده کتاب معتقد است که مهمترین بستری که میتواند این نگرانیها را برطرف کرده و افراد را به مشارکت فعالانه در گفتگوها و جلسات ترغیب کند، ایجاد اعتماد سازمانی و بهبود سرمایه اجتماعی تیم هاست. در این بخش منظور از اعتماد ایجاد فضایی است که افراد بدون نگرانی از شیوه برخورد و قضاوت اعضای تیم و بخصوص مدیران مسایل خود را مطرح میکنند. اگر با موضوعی مخالف هستند بدون دلواپسی از ایجاد سوتفاهم و تعارض های جدی، آنرا عنوان میکنند. حاضرند ایده ها و نظریاتی را که از آن اطمینان ندارند با دیگران به اشتراک میگذارند و از این رهگذر بر خلاقیت و نوآوری تیم میافزایند. در ادامه لنسیونی تلاش میکند تا روشهایی برای ایجاد اعتماد سازمانی در تیم ها پیشنهاد میدهد در پست های بعدی تلاش میکنیم این روشها را بررسی کنیم.
درباره موضوع اعتماد این مقاله و این مقاله میتواند مفید باشد.