در مقالات پیشین وبسایت درباره مدل پرهیز-ایمنی و نحوه رفتار مغز در برابر شرایط پرهیز صحبت کردیم همچنین به این موضوع اشاره کردیم که مغز در زمان تحلیل ارتباطات اجتماعی برای حداقل کردن تهدید و حداکثر نمودن پاداش از همان شبکه های عصبی استفاده میکند که در رفع نیازهای اولیه بقا مورد استفاده قرار میگیرند. در واقع مغز با نیازهای اجتماعی هماهنگونه روبرو میشود که با نیاز به آب و غذا برخورد میکند.
مدل اسکارف روشی ساده برای بخاطر آوردن و عمل صحیح در تعاملات اجتماعی است که همزمان ممکن است موقعیت پرهیز- ایمنی را در خود داشته باشند. هدف این مدل کمک به حداقل کردن موقعیت های تهدیدآمیز و افزایش شرایط مثبت انگیزشی است که باعث میشود همکاری و اثرگذاری بیشتری رخ دهد.
مدل اسکارف تلاش میکند تا این دو رویکرد پرهیز- ایمنی را در موقعیت های مختلف روابط اجتماعی گردهم آورد. این مدل در هرجایی که افراد در کنار هم قرار میگیرند و تعاملات گروهی و اجتماعی دارند قابل کاربرد است. اسکارف شامل 5 بخش اصلی است.
Scarf
Status: رتبه به معنای جایگاه یک فرد در برابر دیگران است.
: Certainty قطعیت: درباره امکان پیش بینی آینده است.
Autonomy : خودمختاری به معنای داشتن کنترل بر وقایع است.
Relatedness : وابستگی درباره احساس امنیت در حضور دیگران است.
Fairness : انصاف: به معنای درک انصاف در روابط افراد است.
این 5 دامنه میتوانند شبکه های عصبی مرتبط با تهدید و یا پاداش را در ذهن فعال کنند. بعنوان مثال اگر کسی احساس کسر شان یا کاهش رتبه در برابر دیگران داشته باشد همان شبکه های عصبی مربوط به درخطر قرار گرفتن رندگی فعال میشوند. اگر کسی در روابط موجود احساس انصاف نماید درهمان احساس ناشی از دریافت پاداش های مالی را خواهد داشت.
مدل اسکارف به افراد کمک میکند تا حوزه های مورد اهمیت در روابط اجتماعی را به سادگی بخاطر بیاورند، تشخیص دهنده و بدین ترتیب بتوانند انگیزاننده های رفتار را مدیریت کنند. نامگذاری و شناخت این حوزه ها کمک میکند تا بتوان در هر موقعیت از تیوری تهدید و پاداش به بهترین شکل بهره برد. این کمک دو جنبه دارد اول اگر در موقعیتی وجود دارد که ممکن است احساس تهدید برای افراد بوجود آید باید با شیوه های مختلف این تهدید را کاهش داد. دوم شناخت فاکتورهایی که باعث میشود افراد حس پاداش داشته باشند میتواند به ایجاد انگیزه و اشتیاق در افراد کمک کند و لزوم پاداش های مالی را کاهش دهد. در مقالات آتی هر یک از بخش های مدل 5 گانه اسکارف را بررسی میکنیم.