تقدیر از کارمندان و یا به رسمیت شناختن کار و تلاش آنها Employee Recognition یکی از ضروری ترین نیازهای روانی افراد در محل کار بوده و به گواهی تحقیقات جهانی اولین دلیل افراد برای ماندگاری در شغل فعلیست.
این روزها مطالعات فراوانی در حوزه تقدیر از کارمندان انجام میدهم. نمونه هایی از برنامه های جامع تقدیر از کارمندان که در بهترین شرکتهای جهان تدوین شده و با دقت و وسواس اجرا میشود را بررسی کردم. این برنامه ها شرایط دیده شدن و تقدیر رسمی و غیر رسمی از مجموعه رفتارها و فعالیت های شغلی برجسته تمامی اعضای سازمان، بصورت مستمر را تسهیل میکنند.
بخش قابل توجهی از این برنامه ها بدنبال ایجاد فرهنگ سپاسگذاری در میان همه پرسنل و حتی همه ذینفعان یک شرکت است. این فرهنگ باعث میشود افراد هر فعالیت کوچک و مثبت اطرافیان خود اعم از همکاران، مدیران و حتی مشتریان خود را دیده و احساس تشکر خود را بنحوی ابراز نمایند. دیده شدن کار مثبت افراد حس هدفمندی و ارزشمند بودن ایجاد کرده و انگیزه میافریند. رابطه مثبت میان حس ارزشمند بودن و بهبود کارایی و ماندگاری افراد نیز قطعی و بسیار قوی است.
اما متاسفانه فرهنگ سپاسگذاری در کشور ما و بخصوص در محیط های کاری بسیار ضعیف است. بنظر میرسد مجموعه ای از موانع رفتاری و تابوهای قدیمی همچنان بر روابط شغلی کشور ما حاکم است.
در روبرویی با رفتارهای مثبت و انجام وظایف فراتر و بیشتر از شغل
-
مدیران گمان میکنند که “کارمندان برای انجام وظایفشان حقوق میگیرند”
-
پرسنل میگویند که”مدیران هر کاری کنند وظیفه شان است.” و
-
مشتریان معتقدند “وظیفه شان است و برای آن حقوق میگیرند.”
و اینگونه میشود که احساس خوب ناشی از رفتارهای درست و تلاش های فراتر از وظیفه را به اشتراک نمیگذاریم و انگیزه اکثر افراد را خاموش میکنیم. به نظر میرسد که برای بهبود کارایی و بهره وری در همه سازمانها نیاز داریم که بسترهای فکری و رفتاری مان را بار دیگر بررسی کرده و به ضرورت تقدیر از کارمندان که علم روان شناسی و مدیریت منابع انسانی اثبات نموده است جدی تر بیاندیشیم.
نویسنده: شیدا جعفری